Във връзка със зачестилите  запитвания на граждани относно предстоящото саниране

...
Във връзка със зачестилите  запитвания на граждани относно предстоящото саниране
Коментари Харесай

Информация относно санирането в Смолян

Във връзка със зачестилите  запитвания на жители по отношение на идното саниране на многофамилни жилищни здания и извършена осведомителна среща по тази тематика, Община Смолян дава наличната все още информация:

1. Възможности по Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България (НПВУРБ):
1.1. Въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания:
Допустими ще бъдат всички многофамилни жилищни здания с най-малко 3 жилища.
Заявленията, подадени до м. март 2023 година, ще получат 100 % финансиране за обновяването на постройката. Тези, които подадат заявки до края на 2023 година, ще получат безплатно финансиране в размер на 80 % от цената на плануваните строително-монтажни работи.
Етапите за кандидатстване са:
– Създаване на съдружие на притежателите според Закона за ръководство на етажната собственост;
– Изготвяне на архитектурно снимане и механически паспорт на постройката и енергийно проучване.
През новия програмен интервал разноските за това ще бъдат напълно за сметка на притежателите. Необходимостта от тези предварителни механически и енергийни планове е да се откри какво е положението на постройката и какво би трябвало да извърши строителя, с цел да доближи постройката клас на енергийна успеваемост най-малко „ В “ и % на енергийни спестявания най-малко 30 %. В техническото и енергийно проучване се предписват ограниченията, които ще доведат до нужните резултати като енергийни спестявания. След регистрацията на сдружението, следва то да разпореди на определена от притежателите компания, вписана в регистрите на КАБ и КИИП и в поддържания от Агенцията за стабилно енергийно развиване обществен указател по член 44, алинея 1 от Закона за енергийната успеваемост, да изготви енергийно, техническо проучване и механически паспорт.
– Попълване и подаване на Заявление за кандидатстване (конкретните условия ще бъдат указани в насоките за кандидатстване).
– По предварителни данни, значимо изискване за допустимост на претендентите ще е доказване на реализиране на енергиен клас на енергопотребление най-малко „ В “ и най-малко 30 % икономисване на първична сила за обновената постройка.
– Акцентът в програмата е върху енергийната успеваемост. Изискванията към постройките, за които притежателите ще имат опция да аплайват, са – зданията да са в положително градивно положение и да бъдат проектирани до 26.04.1999 година, т.е при открити градивни проблеми в постройката, ремонтните работи няма да са възможни, само че това се чака да бъде съответно и по-точно указано в насоките за кандидатстване.
Важно е да се означи, че многофамилните жилищни здания, които към този момент имат образувани сдружения на притежателите и са подавали заявки за финансиране по предходни стратегии – Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания или Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020, няма да са с преимущество пред останалите. Ще се кандидатства на ново, на конкурентен принцип и за всички важи условието да имат авансово направени енергийно, техническо проучване и архитектурно снимане и механически паспорт, които са част от документите за кандидатстване.
Конкретните параметри и критерии за оценка ще бъдат известни в предстоящите подробни насоки за кандидатстване.
По последна информация, оповестена на 26.09.2022 година от Националното съдружие на общините в България (НСОРБ), ролята на общините в реализирането на процедурата за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания, която ще бъде финансирана от Плана за възобновяване и резистентност е разисквана на работна среща сред управлението на УС на НСОРБ и екипа на министъра на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков. Насоките за кандидатстване по процедура „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд – стадий 1 “ следва да бъдат оповестени за публично разискване в края на седмицата (т.е. до 30.09.2022). Основните положения в плана на насоки са показани пред НСОРБ на срещата. Съгласно оповестеното, ролята на сдруженията на притежателите ще бъде забележителна, само че главният мотор на процеса се чака да бъдат общините.
Одобряването на насоките и отваряне на процедурата за кандидатстване е планувано за ноември 2022 година
Областните осведомителни центрове ще бъдат главните контактни точки за жителите за кандидатстване по програмата.
1.2. Програма за финансиране на единични ограничения за сила от възобновими източници в еднофамилни здания и многофамилни здания:
Допустими за кандидатстване ще са обособените семейства както в еднофамилните, по този начин и в многофамилните жилищни здания.
Мерките, които се плануват да бъдат финансирани са две.
– Изграждане на слънчеви системи за битова гореща вода.
Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за едно домакинство ( всяко едно домакинство кандидатства индивидуално) е до 100%, т.е. изцяло гратис, като финансовият размер на тези 100% не може да надвишава сумата от 1 960 лв..

– Изграждане на фотоволтаични системи до 10 киловата /kW/.
Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ тук обаче не е 100%, е а е 70%, като тези 70% не може да надвишават сумата от 15 000 лв..
По мярката за фотоволтаични системи, семейството може да се възползва от 100% безплатна финансова помощ. Условието е през предходния отоплителен сезон, семейството да е получавало помощи за отопление през зимния сезон, като за него цената на инвестицията ще бъде на 100% гратис.
Допустим разход в границите на оптималното безплатно финансиране в размер на до 15 000 лева е и закупуването на генератор. Важно изискване е, че създадената от фотоволтаичните системи сила ще може да се употребява единствено за потребностите на семейството, т.е. не може да бъде продавана.
2. Възможности по стратегия „ Развитие на районите “ 2021-2027
Очаква се еднофамилните къщи също да могат да бъдат санирани с европейски средства. Условието е те да се намират в 50-те огромни общини, в това число и Смолян.
Задължително изискване за възобновяване и на еднофамилните жилищни здания ще бъде съществуването на направено проучване за енергийна успеваемост и техническо проучване на постройката, което притежателите могат да възложат на експерти.
Съгласно наличната информация, по Програмата за Развитие на районите, многофамилните жилищни здания също ще бъдат възможни за финансиране. Община Смолян попада в обсега на Приоритет 2 „ Интегрирано териториално развиване на районите “, в чийто обсег попадат инфраструктурните ограничения за енергийна успеваемост, които ще се осъществят посредством Интегрирани териториални вложения (ИТИ). В този смисъл плановете за енергийна успеваемост на еднофамилни и многофамилни здания следва да са част от концепциите за ИТИ, които ще бъдат разработвани за територията на общината, като съществуването на проучване за енергийна успеваемост и техническо проучване на постройката и по тази стратегия е сложено като авансово условие.
Мерките за енергийна успеваемост ще се извършват в сходство с Дългосрочната тактика за саниране на сградния фонд в Република България с небосвод до 2050 година, като е планувано да се осъществят посредством комбинирано финансиране от безплатна помощ в размер до 95% от цената на допустимите разноски и техническа помощ в композиция с финансов инструмент. Предвиждат се и благоприятни условия под формата на кредитни линии и портфейлни гаранции на компании, изпълняващи планове за енергийна успеваемост в жилищния и публичен бранш за да се подтиква пазара за осъществяване на ЕСКО контракти.
Kъм сегашния миг моделът за поддръжка на ограниченията за възобновяване на жилищни здания по програмата за развиване на районите е в развой на създаване. При пускане на осъществяването на всяка от процедурите за финансиране на горепосочените ограничения, е планувано навреме да бъде извършена обществена акция за разпространение на опциите за поддръжка, главните условия и редът за кандидатстване и утвърждение на дейностите.
Така описаните нагоре условия са на база информацията предоставена досега от стратегиите. Очакват се съответни насоки за кандидатстване и осъществяване на горепосочените стратегии!

Източници на информация:
www.bgregio.eu
https://www.eufunds.bg/bg/oprd/accordion/894
https://www.namrb.org
www.nextgeneration.bg
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР